|
Összetevők,tápérték
|
Anyatej
|
Tehéntej
|
Kecsketej
|
Kalória (Kcal)
|
70
|
61
|
69
|
Fehérje (gr./100g)
|
1
|
3.3
|
3.6
|
Szénhidrát (gr./100g)
|
6.9
|
4.7
|
4.5
|
Zsír (gr./100g)
|
4.4
|
3.3
|
4.1
|
Víz (gr./100g)
|
87.5
|
88
|
87
|
Kalcium (mg/100g)
|
34
|
130
|
120
|
A vitamin (mg/100g)
|
64
|
53
|
56
|
D vitamin (mg/100g)
|
0.03
|
0.03
|
0.03
|
C vitamin (mg/100g)
|
5
|
1
|
1.3
|
E vitamin (mg/100g)
|
0.3
|
0.7
|
0.7
|
B1 vitamin (mg/100g)
|
140
|
400
|
480
|
B2 vitamin (mg/100g)
|
36
|
162
|
138
|
Pantoténsav(mg/100g)
|
200
|
300
|
300
|
Biotin (mg/100g)
|
0.8
|
2
|
2
|
Niacin (mg/100g)
|
200
|
100
|
200
|
Folsav (mg/100g)
|
5.2
|
5
|
1
|
B12 vitamin(mg/100g)
|
0.3
|
0.4
|
0.1
|
B6 vitamin (mg/100g)
|
11
|
42
|
46
|
Az rengeteg betegség, amelynek kiváltó oka a tej, azért keletkezik, mert a tejfogyasztás a csecsemőkor után nem természetes. Az ember az egyetlen olyan emlős, aki felnőtt korában is tejet fogyaszt, ráadásul más - idegen - emlősfaj tejét!
Minden tej összetétele fajspecifikus. A természet pontosan úgy alkotta meg, hogy az adott faj kölykének fejlődési üteméhez, testösszetételéhez legmegfelelőbb legyen. Egy másik (deciliteres mérőszám szerint mérő) táblázat szerint:
|
összetevő
|
anyatej
|
tehéntej
|
kecsketej
|
Fehérje (g/dl)
|
2.4
|
9.0
|
10.0
|
Kálcium (mg/dl)
|
88
|
238
|
315
|
Vas (µg/dl)
|
1.5
|
0.1
|
0.2
|
C-vitamin (µg/dl)
|
4.9
|
2.0
|
2.0
|
A tehéntej és a kecsketej kb. négyszer annyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej. Ez az embercsecsemőnek akár végzetes is lehet. A borjúnak és a kecskegidának azért van szüksége ilyen sok fehérjére és kálciumra, mert fiatalabb korában és sokkal hamarabb kell megtanulnia járni, futni. A fejődési üteme lényegesen gyorsabb.
Ha gyermekkorban túl kevés vitamin, de túl sok tejkalcium jut a szervezetbe, akkor csontképződési zavar léphet fel, a csontok könnyen törékennyé válhatnak.
A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (pl. kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában. A legtöbb emberben három éves kor után nem termelődik rennin és laktáz. Tehát a tej és tejtermékek emésztése felnőtt korban a megfelelő enzimek hiánya miatt eleve tökéletlen!
Az Amerikai Orvosok Egyesületének hivatalos szaklapja szerint a tejfogyasztásra vezethetők vissza az alábbi betegségek:
-
allergia,
-
vesekőképződés,
-
felszívódási zavarok,
-
hasmenés,
-
vashiányos vérszegénység,
-
csontritkulás,
-
stb..
| |