|
Mit tudunk az enzimekről 2. oldal
Az enzimek nem csak zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában, az emésztésben vesznek részt, hanem építő folyamatokban is, ennél fogva, az immunrendszer működésében is. Az emésztő enzimek, a proteázok, amelyek a fehérjék, az amilázok, amelyek a keményítő, a lipázok, amelyek a zsír emésztéséhez szükségesek, de az immunrendszer is védekező sejteket termel, a védekező sejtek pedig védekező enzimeket termelnek, a behatolók elpusztítására.
Honnan jönnek az enzimek? Hogyan készülnek? Mi köze a géneknek az enzimekhez?
Mind az enzimek, mind a sejtek környezete a sejtek genetikai felépítésének megfelelően jönnek létre. A gének olyan gyárhoz hasonlatosak, ahol ezer és ezer különféle termék készül. A futószalag akkor indul be, amikor a sejt igényeinek megfelelően, újabb enzimeket rendel. Örökletes enzimtermelő kapacitásunktól függ, hogy sejtjeink hányféle enzimet képesek termelni. Ennek köszönhetően, a szabályozó gének érzékelik a sejtkörnyezetet, aktiválják vagy beindítják a szükséges géneket, és funkcionális produktumokat küldenek a sejt szolgálatára, a sejtkörnyezetének megfelelően.
Ahhoz, hogy a helyes táplálkozás megvalósításában tudjunk gondolkodni, át kell tekintenünk az alapélelmiszerekhez való kapcsolódásainkat is.
Nézzük meg a cukrot:
A cukornak három fő formája létezik: a szacharóz, a maltóz, és a fruktóz. Miért fontos erről tudnunk bármit is. Az élelmiszerként fogyasztott, finomított cukrok gyorsan felszívódnak a szervezetben, és energiatermeléshez tárolódnak. Ami a problémát okozhatja: túl nagy mennyiségű cukor és cukorkészítményből készült termék fogyasztása oxigénhiányhoz vezet, míg végül a szervezet képtelen lesz lebontásukra. Ezek a cukrok beszennyezik a vért és a nyirokfolyadékokat. A gombák és az élesztőgombák jól élnek a többlet cukron, ami más, enzimekhez szükséges, létfontosságú ásványi anyagok hiányához vezet. Ennek következtében a szervezetben bárhol keletkezhet betegség. Azok a gyerekek, akik túl sok édességet esznek, gyakran hiperaktívak, túlsúlyosak, kezelhetetlenek és gyakrabban betegszenek meg, mint mások. Mivel a sok cukortartalmú termék elveszi az oxigént a szervezettől, az immunrendszer legyengül, és könnyebben támadhatóvá válik. Nézze meg azokat az időszakokat is, amikor az influenza- járvány kialakul, mindig a túlzott cukorfogyasztással járó időszakokra jellemző. A cukor erjedési folyamata rontja az egészségi állapotot, végül enzim funkcióvesztéshez, anyagcsere funkcióvesztéshez, és immunvesztéshez vezet, kedvez az élesztőgombáknak és a parazitáknak.
Sejtjeink enzimtermelő kapacitását a gének diktálják: a genetikai szerkezetünkbe kódolt enzimeket a kiválasztott gének átírják, hogy létrehozzák a megfelelő enzimet. Az enzimek a citoplazmában és a mitokondriumokban jönnek létre, ahol az energiatermeléshez szükséges kémiai folyamatok zajlanak. A mitokondriumok olyan szerkezetek a sejten belül, melyek energiát szabadítanak fel a cukorból. Az örökség és a sejtkörnyezet határozza meg az enzimtermelésre képes gének fajtáját.
| |